Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7
I del 7 fick ni läsa om arbete på åtta-volt. Nu ska vi tillbaka till fyrkantsspåret, men inte staketet.
Att lämna staketet och börja arbeta hästen i skolorna några meter innanför kan hjälpa till att upptäcka vad hästen har lätt för och svårt för i respektive skolor. Går man längsmed staketet kan hästen ibland maskera vissa svårigheter som den har.
Den kan i slutan till exempel ta väldigt mycket stöd av staket och då bli tung och hängande på ytterbogen.
Att jobba en bit innanför staketet blir ett ärligare sätt att arbeta på. Det kan också kännas lite mer utsatt för oftast blir det väldigt tydligt när något inte går som det ska. Men genom att tydligt se att något inte fungerar så ser man, och ser man kan man försöka göra något åt det.
Ett tips är att ta hjälp av mindre volter för att få hjälp att hitta volten i din och hästens kropp, och på så viss underlätta för den kommande skolan.
Oftast är det lättare att hitta hästens form och avslappning när man går på volten, när man sedan fortsätter på rakt spår för att göra till exempel en öppna (en bit innanför staketet i det här fallet) så ska man behålla samma böjning som på volten. Man kan även tänka att man ska på börja en ny volt så hästens framdel kommer in men man riktar energin framåt så att hästen kan fortsätta på en rak linje, förhoppningsvis i en öppna.
Vill man göra en sluta kan man tänka att man precis ska avsluta volten, men innan bakdelen hunnit till spåret fortsätter man framåt, förhoppningsvis i en sluta.
När man inte har väggen till hjälp är det viktigt att hästen lyssnar på hjälperna. Jag brukar i öppnan tänka att jag ska flytta in framdelen för yttertygel och be hästen att runda sig kring innerskänkel (när man jobbar vid hand kan man placera spöet eller handen i skänkelläget).
Något som brukar kunna hända är att hästen flyttar för yttertygeln, men inte svarar på innerskänkeln. Det som kommer hända då är att hästen ramlar in istället för att fortsätta rakt fram. Det man kan göra då är att lägga en volt och börja om.
Gör om, gör rätt. I stället för att bråka.
Man kan göra så många volter man behöver.
När man ska göra slutan kan man tänka att man flyttar framdelen ut och att den ska runda sig för innerskänkeln. Så bara för att man gör en sluta så betyder inte det att innerskänkeln inte får vara med längre. Det är ganska vanligt att hästar flyttar ut fram delen och går på tre spå som i en sluta, fast en klok böjning/rundning för innerskänkeln saknas och då blir det ingen riktig sluta.
Så kom i håg att behålla volten i kroppen både hos hästen och dig själv. Var tydlig med vad hjälperna betyder och att du även får svar på dem.
/ Jennie Orleifson