Har du missat tidigare delar?
Klicka här för del 1
Klicka här för del 2
Klicka här för del 3
Klicka här för del 4
Klicka här för del 5
Klicka här för del 6
Klicka här för BONUS
Klicka här för del 7
Klicka här för del 8
Klicka här för del 9
Nu kommer del 10, som även är den sista delen i den här serien.
Som avslut på den här serien tänkte jag gå igenom lite av ett av testen inom Riddarskapet. Jag har plockat ut delar av det tidigare, men här tänkte jag förklara lite mera.
Det finns två olika varianter på det här testet, vilket ger möjlighet till att göra övningen på två olika sätt. Det ena är markarbete vilket jag tänkte att vi skulle lägga krutet på. Ordet markarbete kan vara lite förvirrande eftersom det inom den Akademiska ridkonsten inte har samma betydelse som inom den engelska ridningen. Inom den engelska ridningen förknippas markarbetet med ridövningar med bommar på marken.
Inom den Akademiska ridkonsten betyder markarbete att jobbar hästen från marken med kapson och longerlina där du går baklänges framför hästen (Groundwork på engelska). Under provet ska du befinna dig på hästens böjda sida oavsätt övning, med andra ord kommer du gå lite snett framför hästen. Markarbetet ska hjälpa till att förbereda hästen för bland annat longeringen och är ett bra sätt att börja skola en oskolad häst på.
Det andra sättet att göra provet på är vid hand. Hästen har kapson och om man önskar även bett. Man har två eller fyratyglar beroende på om man valt enbart kapsonen eller att kombinera med bettet. När hästen arbetas vid hand här går ryttaren vid sidan av hästen och kommer befinna sig både på sidan hästen är böjd till och den sidan hästen är böjd från beroende på övningen.
Testen är väldigt lika men har en del olikheter, förutom utrustning och position.
Jag tänkte gå igenom markarbets-testet här, men för den som är intresserad så finns båda testen med på Riddarskapets hemsida, klicka här för att komma direkt till testen.
Testet börjar med att hästen ska söka fram och ner samt visa ställning och böjning till vänster respektive höger.
Sedan ska man visa fram hästen på en volt till vänster, byta varv och visa fram en volt till höger. Hästen ska vara avslappnad och söka till handen.
Nästa steg blir en sluta, och eftersom det här är markarbetstestet och du går baklänges så kommer du få hämta hästens ytterbak in till en sluta med hjälp av spöet.
Sedan görs en öppna. Något som kan vara lite lurigt när man gör öppna vid markarbetet är att få med sig hästens ytterbog, så det är viktigt att inte lägga all energi på att se hur bakdelen arbetar utan även se att bogen kommer med. För kommer bogen inte med blir det ingen riktig öppna.
Efter öppnan görs en diagonal sluta, samma här som vid slutan att du får hämta ytterbakben in till en sluta.
Från den diagonala slutan fortsätter du i en förvänd sluta. I ett sådant byte är det viktigt att framdelen stannar upp lite grann och väntar in bakdelen som får en lite längre väg att gå.
Och efter några steg i förvänd sluta så ställer man om hästen till andra sidan och gör samma sak åt det hållet, börjar med slutan.
På hemsidan ser provet ut så här, jag har lagt till en svensk översättning här inom parenteserna med kursiv text:
Choreography groundwork-test (Koreografi markarbets-test):
(with cavesson and lunge, rider is always on the hollow side of the horse)
(Med kapson och longerlina, ryttaren är alltid på sidan hästen är böjd till)
1. Forward down (Fram och ner)
2. Stelling / bending to the left and to the right (Ställning / böjning till vänster och till höger)
3. Circle to the left and to the right (Volt till vänster och till höger)
4. Quarter in (Sluta)
5. Shoulder in (Öppna)
6. Halfpass (Diagonal sluta)
7. Renvers (Förvänd sluta)
8. Rebend (Omställning)
9. Step 4 – 8 on the other lead (Steg 4-8 i andra varvet)
I det här inlägget är det min tolkning av provet, vilket inte garanterar att det är korrekt. Är du osäker på hur provet ska utföras om det ska visas fram för Bent Branderup så är det bästa att ta kontakt med en riddare och fråga.
Men oavsätt om det här är vad Bent önskar eller ej så är det en bra övning för att göra skolorna.
För att avsluta den här serien vill jag säga:
Tack alla som har varit med och följt den här serien!
Och kom ihåg att om du vill ha mer variation eller utmaning kan du alltid testa en annan gångart, eller varför inte testa att föra övningarna uppsuttet?
Tack!
/ Jennie Orleifson