Hovform, foder och träning

Jag började skriva lite granna om Dansas hovar och kom att tänka lite på hovar i allmänhet.

För mig är det fascinerande hur tydligt man kan se vad fodret gör för hästen. Att man kan se och märka skillnaden i kvalitén utseendemässigt och bruksmässigt.

Easy som jag hade barfota under alla år fungerade bra men var inte helt förtjust i att gå på grus och valde gärna gräskanten i stället. Någon månad efter att jag börjat fodra honom med mineraler från Khepri Foder så spelade det inte längre någon roll för honom om han gick på gräs eller grus.

Dansa, som är av rasen Engelskt fullblod, ska enligt många inte kunna gå barfota på grund av att rasen har så känsliga sulor. Första månaden jag hade henne gick hon med skor och fodrades med mineraler, när jag plockade av skorna hade hon inga problem med att gå barfota plus att kvalitén blev synligt mycket bättre.

Foder och hovar, det hänger ihop helt enkelt.

Vi har tio hästar här på gården just nu, alla barfota, alla får mineraler, ingen har problem med att vara öm.
Vi har fullblod, ardenner, halvblod, kallblods travar, varmblods travare, welsh cob, korsning, frieser och islandshäst. En härlig blandning.

 

Mitt uppe i allt hovsnurr så lästa jag lite i en bok om just hoven. Där stod det ”Framhovarna är rundare och en aning större än bakhovarna, eftersom de belastas mer.”

Logiskt. Har hört det förut. Men jag fick en liten tanke.
Kan man se skillnad på de akademiskt tränade hästarna, att deras hovar är mer jämnstora. Vi skolar ju hästen mot att bära mer vikt på bakdelen och kommer man upp på lite högre skolning så handlar det om ganska mycket vikt. Är det möjligt tro?

Hästen går ju naturligt och belastar framdelen mer är bakdelen. Det sägs att hästen bär upp 60 % av sin kroppsvikt på framdelen och 40 % på bakdelen i frihet. Men när den tränas så ska hästen bära mer vikt på bakdelen.

Men sen tränas den kanske max en timme om dagen. Alltså belastar den bakdelen/hovarna mest under en timme på dygnet och belastar framdelen/hovarna mest under tjugotre timmar på dygnet.

Kan den där timmen göra skillnad på hovens form? Skulle det kunna va möjligt att se på hovarna om hästen tränas på ett sätt som gör att den lägger mer vikt bak? Kan formen på bakhovarna ändras om hästen tränas på ett vettigt sätt?

Jag vet i alla fall vad jag ska kolla på nästa gång jag är på besök hos någon som tränar sina hästar med mycket skolning, hovar!

 

/ Jennie Orleifson

2 svar på ”Hovform, foder och träning”

  1. Visst händer det saker med hovformen när man börjar träna hästen att bära sig mer i balans! De tre hästar som jag hittills kört AR ”stenhårt” på har för varje skoning slitit hovarna jämnare och jämnare med påföljden att de flyter ut i allt mindre utsträckning och rätar upp sig. Bakhovarna har blivit rundare och mer jämstora med fram. Skulle vara intressant att göra en studie på detta!

  2. Jag har lärt mig att bakhovarna är mer ”spadformade” därför att det är bakhovens funktion att kunna användas till att skjuta ifrån med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *